Praktiska råd för vardagen

Högkänsliga barns känslighet kan göra, att de möter olika svårigheter i vardagen. Om de är fysiskt känsliga, kan de till exempel känna obehag, när de använder olika kläder och skor, vara kräsna när det gäller mat och hur den serveras och ha sömnsvårigheter. Den sociala känsligheten kan göra, att de tycker att det är jobbigt med födelsedagskalas, släktkalas och nya fritidsaktiviteter. Högkänsliga barn är också mycket känsliga för tidspress, förändringar och att byta aktivitet.

Här får du praktiska råd som jag och andra föräldrar har använt för att tackla utmaningar och lösa problem i vardagen med våra högkänsliga barn. Det är råd och lösningar inom områden som sömn, kläder och svårigheter med övergångar från en aktivitet till en annan. Det är viktigt att komma ihåg, att alla barn är olika och att en lösning inte passar för alla. Prova dig därför fram till vad som är till nytta för dig och ditt barn! Ta till dig det som passar för er och låt det andra vara!

Nya rutiner

När du provar nya rutiner med ditt barn, bör du inte ha bråttom. Gör en förändring i taget och låt det gå några veckor för att se om den fungerar! Om du hittar rutiner som fungerar bra för dig och ditt barn, försök att inte tänka på och oroa dig för, hur det kommer att bli sedan. Vila i tanken att det fungerar bra här och nu.

Förberedelse och byten av aktivitet

Bildstöd

Högkänsliga barn tycker inte om överraskningar, utan de vill veta vad som ska hända, så att de är förberedda. De behöver bli förberedda på förändringar och nya saker som ska hända, annars kan det snabbt bli för många intryck, så att de inte vill och orkar mer. Med små barn kan man använda bilder för att förbereda dem på vad som ska hända under dagen eller i olika situationer.

Vi har en whiteboard där vi sätter upp bilder på det som ska hända under dagen. Har klippt ut bilder på mig, min man, vårt hus, vår bil, dagis mm. Ritar också om vi ska göra nåt speciellt som kalas, bio eller hälsa på mormor. Vår son som är 4 år blev tydligt lugnare när vi började med detta. Vi sitter i köket och pratar vid frukost om hur dagen ska bli.

Länktips:

bildstod.se finns det en mycket stor mängd gratis bildstöd i kategorierna sjukvård, lek och fritid, skola och förskola, hem – miljö och aktiviteter, hygien, tandvård samt habilitering och hjälpmedel. De används bland annat i förskolor, skolor och i vården. Där kan du också skapa egna bildstöd.

Mäta och visa tiden

Många föräldrar har märkt, att morgon- och kvällsrutinerna tar väldigt lång tid, för att barnet lätt blir distraherat eller förlorar sig i sina tankar. Då kan det också hjälpa med bildstöd och olika sätt att visa hur lång tid det tar att till exempel borsta tänderna eller ta på sig kläderna.

Vi har ritat egna serier (6 rutor på ett A4-papper) över rutiner. Ett schema för morgonrutin och ett för kväll. För tid har vi timglas och timer på mobilen

För tandborstning kan du sjunga Blinka lilla stjärna två gånger.

Vi har haft stor nytta av Mouse Timer-appen för att få saker gjorda lite snabbare. 

(Mouse Timer är en app som visualiserar tidens längd med hjälpa av en liten mus som gnager i sig äpplen. Den både mäter och visar tiden, vilket kan hjälpa barn att förstå tidslängd.)

Högkänsliga barn tycker ofta att det är jobbigt att avbryta en aktivitet och gå till nästa, till exempel att avbryta leken för att det är dags att äta lunch. Det kan hjälpa att förbereda barnet genom att berätta att det strax är dags för lunch.

Hos oss fungerar det bäst att jag säger nu är det tio min kvar. Nu är det fem min kvar. Tre min två min en min.

Vi använder timglas och timstock. Timstocken visar hur tiden går genom att ljuspunkterna blir färre och den piper när tiden är ute. Den tränar barns tidsuppfattning och finns även som app.

Mat

En del högkänsliga barn tycker inte om när maten blandas på tallriken, till exempel att morötterna rör vid potatisen eller att det kommer sås på pastan. Då kan en tallrik med olika fack vara praktisk.

Rensa i barns rum

Många högkänsliga barn har svårt att skiljas från leksaker och andra saker, trots att de har vuxit ifrån dem och inte använder dem längre. Samtidigt mår de ofta bäst av att ha en lugn miljö utan alltför många saker och intryck omkring sig.

Jag blev förvånad över att min dotter var beredd att ge bort saker till fattiga barn innan jul. Jag berättade bara att det finns många barn som inte har så många leksaker och frågade om hon hade någonting som hon inte leker med längre. Då kom hon med några saker. Små steg …!

Ibland packar jag ner gamla leksaker, särskilt gosedjur, i en låda när min son inte är hemma och ställer den i förrådet. Om han frågar efter någonting av det, hämtar jag det igen. Har han inte frågat efter saker på ett år ger jag bort dem.

Flytta

Att flytta från ett kärt hem till någonting nytt och okänt kan vara jobbigt både för barn och vuxna och särskilt för högkänsliga barn, som tycker att det är jobbigt med förändringar och behöver gott om tid för att vänja sig vid nya miljöer.

Jag vill dela med mig för att det fungerade bra. Vi ska flytta och min högkänsliga dotter blev väldigt upprörd när vi skulle städa och rensa i hennes rum inför att mäklarfirman skulle komma och fotografera. Hon sa att hon inte kunde sova för att det inte kändes som hennes rum längre. Jag gick och köpte en ”speciell” låda till henne dekorerad med temat som hon har valt till sitt nya rum: enhörningar. Hon fick fylla lådan med alla saker som hon tycker är viktigast och som hon vill ha första kvällen i det nya huset. Hon blev överförtjust och har hållit på att packa hela eftermiddagen. 

Vi flyttade några gånger när min son var yngre. Jag försökte fortsätta med våra rutiner så mycket som möjligt. Vi gjorde i ordning hans rum först och bäddade med samma sängkläder som i hans gamla rum, så att de skulle lukta bekant. Jag packade när han inte var där och lämnade kvar hans personliga saker till sist. På flyttdagen fick han vara hos en vän så att han inte behövde se hur hans rum blev tömt. Han fick välja några saker för att minnas det gamla huset – en stor sten. Så den tog vi med oss. Efter vi hade flyttat kunde vi köra förbi vårt gamla hus och säga ”Titta, huset finns kvar men det är inte vårt hem längre.” 

Vilka är dina bästa råd?

Du och ditt/dina högkänsliga barn har säkert också mött många utmaningar i det dagliga livet, hanterat svårigheter och provat er fram till lösningar som har fungerat. De kan vara till stor nytta för andra. Dela därför gärna med dig av dina bästa råd här!

Andra sidor med råd

Kläder
Sömn

Dela dina råd

Dela med dig av dina praktiska lösningar genom att Lämna en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *